10 idéer til årets mandelgave

Mandelgaven skal findes – også i år. Det er samme hvert eneste år, og efterhånden forfalder man til, bare at købe det samme år efter år. 

Mandelgavens historie

Der er ikke nogen der kan sætte et præcist årstal på, hvornår mandelgaven blev en rigtig juletradition i Danmark. Nogle mener at kunne finde spor af noget der ligner mandelgaven så tidligt som i 1500-tallet. Det var dog på ingen måde en tradition på det tidspunkt. Den almindelige opfattelse er, at man skal nogle hundrede år frem i tiden, inden vi danskere tager traditionen med mandelgaven til os, og gør den til vores egen.

Få idéer til din mandelgave – klik her

Hvor kommer mandelgaven fra?

Man mener at mandelgaven stammer fra Frankring, hvor man har en skik der hedder “Helligtrekongers-skik”. I stedet for ris alamande foregik det i stedet med kage. I Frankrig bagte man en bønne ind i en kage, man serverede til Helligtrekonger – den heldige person, der fik bønnen, blev så kaldt konge og fik særlige privilegier. Denne tradition minder om mandelgaven, som vi kender den i dag. Det eneste privilegie man får er dog mandelgaven – men det jo heller ikke så ringe endda … 🙂

Snyd med mandelgaver

Vi har nok alle oplevet det – først som børn, hvor vi altid fik mandlen og følte os smadder heldig (sammen med øvrige søskende og andre børn der var med juleaften). Snyd med mandelgaven er næsten en lige så stor tradition som selve mandelgaven. Det er mest udbredt blandt bedsteforældre, der forkæler børnebørnene. Alt sammen i den bedste mening, men ofte uden nogen plan for, hvad der skal ske, når det nu vurderes, at barnet er blevet for gammel til altid at få mandelgaven og overgå til de almindelige “regler” for mandelgaven.

Der findes også en anden form for snyd med mandelgaven – nemlig når en voksen sniger en ekstra mandel med til bords. Min farfar gjorde det hvert år, det var også blevet fast tradition, at han hvert år lige skulle fremvise en mandel og kræve mandelgaven. Mandlen havde han selv skoldet og smuttet ovre i grisestalden om eftermiddagen – i de sidste år mens han stadig var blandt os, skar min farmor et kryds eller andet mærke i den rigtige mandel, så han ikke slap afsted med sit forehavende. Og der er sikkert mange andre måder, der bliver lavet kærlig snyd med mandelgaven rundt om i de danske hjem juleaften.

Skænderier om mandelgaven

Man hører nogle gange om skænderier omkring mandelgaven blandt børn. Da det er første gave der kommer på bordet på den længe ventede juleaften, så er børnene ofte helt oppe og køre – ikke mindst på grund af et stort sukkerindtag gennem hele dagen. Når et barn så må få og åbne en gave uden de andre må, er det nogle gange mere end barnesindene kan holde til. For at undgå denne situation på en ellers hyggelig juleaften, kommer snyd med mandelgaven ofte i spil, som beskrevet i et andet afsnit.

Mandelgaven kan hjælpe med at undgå dårlige tabere

Som mange ved, så snydes der i stor stil med mandelgaven juleaften – altid i den bedste mening, men er det nu også en god idé ..? Hvis børn får følelsen af, at hver gang der er noget på spil, så indkasserer de en præmie, får de en overraskelse den dag, de deltager i en konkurrence, hvor der ikke er snyd med i spillet. Så risikerer de at forvandle sig til møgunger, der skaber sig, når de ikke får deres vilje. Og det var næppe det, som var meningen, da bedsteforældrene sørgede for en mandel til hver af børnebørnene.

Hvor mange penge bruger vi på mandelgaven?

Det årlige mandelgave-budget varierer meget fra familie til familie. Starter vi med klassikeren Blomme i Madeira så kan man være heldig at finde den på tilbud til omkring 25,- kr. Der bruges dog ofte en del flere penge på årets mandelgave, som kan være en bog, et spil eller noget helt tredje.  Det er dog oftest, at mandelgaven koster under 500 kr.  Vi har samlet inspiration til mandelgaver i alle prisklasser, så der noget for en hver smag og pengepung.

Mandelgaver – også i fremtiden?

Vil vi om 200 år stadig have vores tradtion med mandelgaver ..? Vi vil stadig have en tradition som om ikke andet udspringer af mandelgaven. Den kan være videreudviklet gennem flere generationer og tilpasset forskellige kulturer, men vi vil nok ikke give slip på den. Vi værner ofte om vores traditioner, og jo flere generationer der har holdt traditionen i live, jo længere holder den oftest.

10+ idéer til mandelgaven:

«
»

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *